Złóż zamówienie przez telefon. Zadzwoń 730 145 185

Czytaj etykietę wina jak profesjonalista

Etykieta wina to jedno z najważniejszych narzędzi, jakimi dysponuje konsument przy wyborze butelki wina. Rozumiejąc, co oznaczają poszczególne elementy etykiety, możesz dobrze zorientować się, czego można oczekiwać od wina.

W tym artykule przyjrzymy się bliżej przykładowym etykietom wina i wykorzystamy zawarte w nich informacje, aby pomóc nam przewidzieć, jak wino będzie smakować. Ten przewodnik pokaże Ci, jak czytać etykiety win z całego świata i jak wykorzystać informacje na butelce, aby przewidzieć, jak wino będzie smakować.

Projekt etykiety na wino jest używany na całym świecie do przekazywania klientom ważnych informacji o winie. Gdy już wiesz, jakich informacji szukać, możesz rozszyfrować prawie każdą etykietę, bez względu na to, jak bardzo jest ona złożona. W tym przewodniku przyjrzymy się najczęstszym cechom etykiety wina.

Producent lub marka wina

Na etykietach często można znaleźć nazwy marek. Rozpoznawalna marka własna może dać kupującym poczucie swojskości, podczas gdy kultowy producent zwykle żąda wyższej ceny ze względu na swój prestiż. Niezawodne marki mogą być z góry droższe, ale ich jakość zwykle uzasadnia koszty. Wybierając między podobnymi produktami, wybierz opcję z zaufanego źródła. będziesz zadowolony, jeśli Twój zakup będzie trwał dłużej i będzie działał lepiej niż tańsza alternatywa.

Nazwa wina

Nazwa wina jest ważna, ponieważ odróżnia ją od innych win tego samego producenta. Wielu producentów używa regionu pochodzenia lub odmiany winorośli do nazywania swoich win, ale niektórzy wybierają coś bardziej wyjątkowego, co pomaga opowiedzieć ich historię. Powszechne są również wina nazwane na cześć lokalnych postaci historycznych, konkretnych winnic, a nawet krewnych.

Oznaczenia geograficzne

Oznaczenia geograficzne służą do wskazania miejsca pochodzenia winogron wykorzystywanych do produkcji wina. W Unii Europejskiej oznaczenia geograficzne zawierają przepisy, które nie tylko określają, skąd pochodzą winogrona, ale także określają, jakie odmiany mogą być użyte i/lub jak wino powinno być wytwarzane.

Informacje te są przydatne dla konsumentów, którzy chcą poznać pochodzenie ich wina, a także pomagają zapewnić wytwarzanie win z wysokiej jakości winogron pochodzących z określonych regionów. Podając miejsce pochodzenia na etykiecie wina, producenci mogą zagwarantować określony poziom jakości i smaku.

Wpływ klimatu

Klimat jest kluczowym czynnikiem dojrzałości winogron, co z kolei wpływa na styl wina. Poznając geografię wina, możesz określić, które odmiany winorośli i regiony mogą produkować wina spełniające Twoje preferencje smakowe. Znajomość tych informacji może pomóc w dokonywaniu lepszych wyborów przy zakupie wina.

Odmiana winogron

Jeden z najważniejszych czynników decydujących o smaku wina. Różne odmiany winogron nadają winu różne smaki i cechy, a wiele z nich jest znanych na całym świecie. Wiele osób, szukając określonego rodzaju wina, aktywnie poszukuje określonych odmian winogron na etykietach wina. Na przykład ludzie wyszukują „Plavac Mali” na etykiecie, jeśli mają ochotę na czerwone wino  z intensywnymi posmakami ciemnych owoców lub “Pinot Girgo” jeśli mają ochotę na wytrawne i orzeźwiające białe wino.

W wielu częściach Europy, zwłaszcza we Francji, odmiana winogron nie zawsze jest wskazana na etykiecie. Jest wskazany raczej region, z którego pochodzą winogrona. To pozostawia Ci to Leren jakie odmiany są powszechnie używane w danym regionie. Jednak w Chorwacji i innych krajach regionu Chorwacji zwyczajowo podaje się odmianę winogron na etykiecie wina, jeśli wino jest wyprodukowane z jednej odmiany winogron.

Rok zbiorów wina

Rocznik wina to rok, w którym zebrano winogrona. Czasami pojawia się również termin „vinatge”.

Wiek wina

Wiek wina jest ważnym czynnikiem przy podejmowaniu decyzji o jego wypiciu. Niektóre wina najwyższej jakości mogą z wiekiem poprawiać się i rozwijać z czasem nowe, ciekawe smaki. Jednak większość win jest najlepsza, gdy są młode i świeże. Rocznik może pomóc w ustaleniu, czy wino jest za młode, za stare, czy po prostu nadaje się do picia.

Jakość wina

Jakość rocznika odnosi się do roku, w którym zebrano winogrona. W niektórych regionach, takich jak Bordeaux we Francji, pogoda zmienia się znacznie z roku na rok. Pogoda wpływa na zdrowie i dojrzałość winogron oraz ma znaczący wpływ na styl i jakość wina. Niektórzy producenci nie będą produkować wina w złych rocznikach. Niektóre roczniki osiągają wyższe ceny niż inne ze względu na jakość lub rzadkość uzyskiwanych win.

Zawartość alkoholu na etykiecie wina

Zgodnie z prawem zawartość alkoholu w winie musi być podana na butelce. Zwykle robi się to na etykiecie z tyłu, a nie z przodu. Większość wytrawnych lekkich win ma zawartość alkoholu 11-15%. Wina o zawartości alkoholu powyżej 15% to zazwyczaj wina wzmocnione, natomiast te o zawartości alkoholu poniżej 11% mogą zoet są z powodu niesfermentowanego cukry.

Inne terminy na etykiecie wina

Istnieje wiele innych terminów, których producenci mogą użyć, aby powiedzieć trochę więcej o swoim winie. Niektóre z nich mają definicje prawne, inne nie. Oto niektóre z najczęstszych sposobów rozpoczęcia:

  • Rezerwa/Riserva: Te terminy na etykietach wina wskazują, że wino leżakowało dłużej niż normalnie i dlatego jest wyższej jakości. Dodatkowy czas spędzony na dojrzewaniu wina pozwala na rozwój bardziej złożonych smaków, co skutkuje przyjemniejszym piciem.Wybierając wino z oznaczeniem Reserve lub Riserva na etykiecie, bądź przygotowany, aby zapłacić trochę więcej, ponieważ te wina są zwykle droższe niż ich niestarzeniowe odpowiedniki. Ale dodatkowy koszt jest tego wart ze względu na lepszy smak i jakość.
  • Demi-sek: Wina te mają półwytrawny smak, z lekką nutą słodyczy. Te wina są idealne dla tych, którzy kochają a kieliszek wina z dotykiem cukier.
  • Vieilles/vignes: Wskazuje to, że stare winorośle mają tendencję do produkowania mniejszej ilości bardziej skoncentrowanych winogron, co może skutkować bardziej intensywnymi smakami.
  • Fermentacja/dojrzewanie w beczce dodaje zapach ziół i dymu do wina. To dlatego, że wino jest w KONTAKT został z dębową beczką. Im nowsza beczka, tym bardziej intensywne będą te smaki. Termin „barrique” jest powszechny na etykietach win, ale co to znaczy? Barrique to francuski termin, który odnosi się do beczki, w której wino było leżakowane. Rozmiar tych beczek może się różnić, ale zwykle mają one 55 galonów (208 litrów). Wina, które w dębowe beczki dojrzałe często przybierają bardziej złożony smak, ponieważ drewno ma różne smaki i zapachmoże dać do wina. Kiedy spojrzysz na etykietę wina, termin „barrique” może dać wskazówkę o jakości wina.Wina dojrzewające w barrique są zwykle wyższej jakości niż wina, które tego nie robią. Widzenie tego terminu na etykiecie wina wskazuje, że winiarz zadbał o to, aby wino leżakowało w beczkach, aby nadać mu najlepszy możliwy smak.
  • Cuvee to termin używany na etykietach wina w celu oznaczenia określonej mieszanki winogron. Słowo Cuvée pochodzi od francuskiego słowa oznaczającego beczkę, Cuvée. Een kuvee może być używany w odniesieniu do konkretnej mieszanki odmian winogron w winie lub może odnosić się do procesu fermentacji, w którym wino jest wytwarzane. kuvee starannie dobiera odmiany winogron i łączy je ze sobą, aby stworzyć wino o określonych właściwościach. Termin Cuvée może również odnosić się do procesu fermentacji, w którym powstaje wino. W tym przypadku winogrona są razem fermentowane, aby stworzyć wino o określonym profilu smakowym.Jeśli używasz terminu Cuvée na etykiecie wina wskazuje, że winiarz dołożył szczególnej staranności, aby stworzyć wyjątkowe i aromatyczne wino. Jeśli szukasz wyjątkowego wina do delektowania się, poszukaj win z terminem kuvee na etykiecie. Na pewno znajdziesz pyszne i niezapomniane wino!
  • Kvalitetno vino” to termin używany na etykietach win w Chorwacji. Wskazuje, że wino jest wysokiej jakości. Termin kvalitetno vino jest również używany w innych krajach, takich jak Słowenia, Serbia, Czarnogóra, Macedonia Północna oraz Bośnia i Hercegowina.
  • Vrhunsko vino” to chorwacki termin odnoszący się do wysokiej jakości wina. Jest zwykle wytwarzany z jednej odmiany winogron i ma minimalną zawartość alkoholu 11,5%. Termin Vrhunsko vino można znaleźć na etykietach win w Chorwacji, Słowenii, Serbii, Czarnogórze, Macedonii Północnej oraz Bośni i Hercegowinie.
  • suho wino“: kiedy ty chorwackie wino możesz zobaczyć termin „suho vino” na niektórych etykietach. To oznaczenie wskazuje, że wino droog jest, co oznacza, że ​​ma niewiele lub nie ma cukier resztkowy zawiera. Cukier resztkowy jest naturalną słodyczą pozostałą po procesie fermentacji i może wahać się od niezauważalnego do całkiem zauważalnego. Wina wytrawne są zwykle klasyfikowane jako zawierające 0,5% cukier resztkowy lub mniej.
  • sladko vino” jest terminem używanym na chorwackich etykietach win w celu opisania słodkie wino zwrócić uwagę. Sladko vino jest idealne jako aperitif lub wino deserowe i często podawane jest z owocami, ser lub ciastka.

Terminologia wina może być bardzo skomplikowana dla kogoś, kto dopiero zaczyna z nim korzystać Leren pić wino. Dlatego mamy duży słownik wina napisany, w którym omawiamy wszystkie ważne warunki wina wyjaśnij prostym językiem.

Poświęć trochę czasu na przeczytanie etykiety wina

Jeśli chodzi o odczytywanie etykiet win, najważniejszą rzeczą do zapamiętania jest to, że nie zawsze można oceniać wino po etykiecie. Jeśli jednak poświęcisz czas na zapoznanie się z różnymi aspektami etykiety wina, możesz lepiej oszacować, jak będzie wyglądać konkretne wino. Rozumiejąc podstawy etykiet na wina, możesz wybrać wino, które odpowiada Twoim kubkom smakowym i budżetowi.

Artykuł pochodzi ze strony internetowej: adrianysus.com

Zapytanie

0

Brak produktów